FİNANS SEKTÖRÜ İLE İSTİŞARE TOPLANTISI

Elazığ TSO Yönetimiyle bir araya gelerek, işdünyası ve finans sektörü ilişkilerini değeri masaya yatırıldı.

En Önemli Sorun İletişimsizlik…

Elazığ TSO Meclis Salonunda gerçekleştirilen istişare toplantısında bir değerlendirmede bulunan Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, finans sektörü ve iş dünyasının birbirlerini tamamlayan bir elmanın iki yarısı olduğunu belirtti. Arslan değerlendirmesinde, “Çok değerli bankalarımızın ve finans kuruluşlarımızın yönetici ve temsilcileri bugün sizleri Odamızda ağırlamaktan büyük bir mutluluk duymaktayım. Öncelikle hepiniz hoş geldiniz. Biz Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası yönetimine önemli hedeflerle geldik. Bu hedeflerimiz ilimizin sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmasına odaklı ve işsizlik sorununu çözmeyi amaçlamaktadır. Tüm bunları başarabilmemiz için siyaset kurumunun, il yöneticilerinin, kurum ve kuruluşların, sivil toplum örgütlerinin, finans sektörünün ve iş dünyasının müşterekliği şarttır. Bu enstrümanlardan birinin eksikliği halinde başarının elde edilmesi de zordur. Biz bu nedenle ilimizin aslında en büyük sorunlarından biri olan iletişimsizlik sıkıntısının ortadan kaldırılması için bu tür etkinlik ve organizasyonları önemsiyoruz. 

 

Fisans sektörünün bizden beklentileri olduğu gibi iş dünyasının da finans sektöründen beklentileri var. İşte bunları belki ayda bir kez yapacağımız bu tür geniş katılımlı toplantılarımızla aşabileceğiz. Odamız seçimlerinin hemen ardından ilk iş olarak sahanın talep ve beklentilerinin tam olarak tespit edilip gerekli müdahalelerin yapılabilmesi noktasında Sayın Meclis Başkanımızın başkanlığında her ay düzenli olarak Meslek Komite toplantılarımızın yapılması ve üçer aylık dilimler halinde de genişletilmiş Meslek Komitesi toplantılarıyla sahanın taleplerini tam olarak değerlendirmek istiyoruz. İş dünyası olarak biz sizle aslında paydaşız. Kazancımız halinde siz de kazanıyorsunuz, risklerimiz aynı zamanda sizin riskiniz. 

 

Dolayısı ile birbirimizi anlayarak güncel gelişmeleri paylaşarak ve mağduriyetlerin önlenmesi anlamında ya da iş dünyasının kazançlı olabileceği gelişmeleri anında değerlendirerek hep birlikte büyümeyi sağlayabiliriz. Önceliğimiz iç dinamiklerimizi nasıl hayata geçirebileceğimiz hususudur. Özelleştirme ihaleleri, GES’ler, yatırım ve istihdam projelerimizin Elazığ ekonomisine kazandırılması noktasında sizleri paydaşımız olarak değerlendirmekteyiz. Tüm bu süreçleri birlikte planlama ve birlikte yol alma anlamında aynı geminin yolcuları olarak birbirimizi daha iyi anlamamız gerektiğine inanıyorum. Elazığ küçük bir yer. Küçük yerlerin en büyük avantajı birbirlerini çok daha yakından tanımaları ve güven ortamının çok hızlı tesis edilmesidir. Biz küçük yer olma avantajını birlikte değerlendirelim temennisiyle, hepinize en derin saygılarımı sunuyorum” dedi.

Bankalar İş Dünyasız, İş Dünyası Bankasız Olmaz…

Elazığ TSO Meclis Başkanı Ahmet Yaşar’da Banka ve İş Dünyasının birbirlerine muhtaç olduğunu belirterek, “İş dünyasının bankasız olmayacağı gibi bankalar da iş dünyasız olmaz. Aslında birbirimize muhtaç olduğumuz bir ekonomik düzen içerisinde birbirini tamamlayan iki önemli unsuruz. Başkanımızın da ifade ettiği gibi bir elmanın iki yarısıyız. Dolayısı ile ne siz bizi, ne biz sizi müşteri yada kazanç kapısı olarak görmememiz gerekiyor. Bankaların dönemsel kar-zarar parametrelerini dikkate alarak o dönemi kendi açısından en verimli şekilde tamamlama gayreti bazen iş dünyasında büyük kayıplara bazen de dönemini tamamlayıp başka bir ile tayin olup gidince yerine gelen yeni banka yöneticisine bu faturalar çıkıyor. 

Biz Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası olarak iş dünyasının çatı örgütü konumundayız. Üyelerimizin hak ve taleplerini sorgulamak, aramak ve çözüm üretmek için bu çatı altındayız. Bugün baktığımızda ilimiz işletmelerinin en önemli sorunlarından birinin finansal okur-yazarlıkla ilgili bilgi yetersizliği ve kalifiye eleman sorunu olduğunu görmekteyiz. İş dünyasının bankacılık hizmetlerinden kredi, çek ve havale dışında istifade etmesi gerekiyor. Bununla ilgili sizlerden çözüm ortaklığı talebimiz var. Gerek il müdürlüklerimiz, gerek bölge ve gerekse genel merkezleriniz nezdinde Elazığ iş dünyasına bu anlamda bilgi ve birikimlerinizi aktarmanızı istiyoruz. Elazığ ekonomi ve sanayisinin büyümese ilimizde bankacılık ve finans sektörünün de büyümesiyle ilişkilidir. Biz sizlerin şartsız ve koşulsuz olarak her kapınızı çalan üyemize kredi kullandırmanızı talep etmiyoruz. Sizin 1 TL’nizin bile batmasını istemiyoruz. Çünkü kazancınız yine kredi olarak bu ülkenin iş dünyasına aktarılıyor. Ancak, ‘ben kendimi kurtarayım karşı taran ne olursa olsun’ bakış açısı da doğru değildir. Önü açık ve yürümesi net olan bir işletmenin küçük bir sorunu yada çok az bir zaman ihtiyacı da karşılanmalıdır diye düşünüyorum. Biz iş ahlakımızda bunu yapıyoruz. Zaten ticaretin hilesi de dürüstlük değil midir? Sayın Başkanımızın ifade ettiği gibi Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Meclis ve Yönetim Kurulu Üyeleri önemli hedeflerle gelmişlerdir. Bu hedeflere ulaşma noktasında her bir üyemiz sorumluluk ve risk almaktadır. Ancak, geçmişi ve yaptığı işlerle kendini kanıtlamış olan Odamız Meclis ve Yönetim Kurulu Üyelerinin herhangi bir maceraya girecek, ekonomik mağduriyetlere sebep olacak bir girişimi olamaz. Her bir projemiz ve hedefimiz büyük emeklerle ve profesyonel desteklerle üzerinde titizlikle çalışılan fizibilitelerle ortaya çıkmıştır. Bunun en bariz örneği Elazığ’a kazandırdığımız GES projesidir.  Bu projenin hayata geçmesiyle birlikte bu şehre her ay düzenli olarak yaklaşık 300 milyon TL nakit girişi sağlanacaktır. Sizlerden beklentimiz, tüm bu süreçlerde bizlerle birlikte olmanız ve şehrin ekonomisini büyütmemizde yanımızda yer almanızdır. Ben de bu düşüncelerle, çok değerli katılımınız için teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Bankacıların  Öneri ve Talepleri

İstişare toplantısında söz alan banka ve finans sektörü temsilcileri de Ülke genelinde bir güven sorunu olduğunu ifade ederek, bu sorunun Elazığ’da yaşandığını karşılıksız çek ve senet oranlarının yüksekliğinin bunun en önemli göstergesi olduğunu ifade ettiler.

İşletmelerin mutlak suretle muhasebeciler tarafından bilançolarını güncellemeleri gerektiğini de belirten banka yöneticileri karar alma sürecinde en etkili kriterin işletmelerin bilançoları olduğunu söylediler.

Firmaların en önemli sorunlarının başında kurumsallaşmaya açık olmadıkları ifade edilerek, Finansal Yönetici bulunduran işletmelerin çok daha kazançlı olduğu, bankaların tüm enstrümanlarını finansal yöneticinin inceleyerek firma için en uygun olanını bulma ve işletmeye kazandırma şansı olduğunu dile getirdiler. 

Yaklaşık üç saat süren toplantı karşılıklı görüş alış-veriş ve müşterek çalışmalar şeklinde devam etti.