RUSYA, ASKERİ ÇIKMAZA GİRDİ
Rusya, Ukrayna Savaşı uzadıkça Rusya nın uluslararası yalnızlığı daha da belirginleşmeye başladı. Uluslararası camianın ekonomik yaptırımlarıyla Rus ekonomisinin zor duruma düşeceği, Rusya nın sahada askeri başarıları kısa zamanda elde edebileceği öngörüleri vardı.
Bu öngörülerin yanlış olduğu ortaya çıktı.
Rus ekonomisi çöküş belirtileri göstermezken, Rus ordusu sahada Ukrayna’nın kararlı davranışı ve Batının Tedrici olarak sürekli artan hem niteliksel anlamda hem de, nicelik anlamında artan yardımı sayesinde Rusya’ya önemli ölçüde taarruzlarını artırdı…
Bu tablo içinde yalnızlaşan Rusya nın yardım bekleyebileceği çok fazla seçenek hemen hemen hiç kalmadı. Rusya Kuzey Kore’den mühimmat desteği alırken, bu destek uzun uzun tartışıldı. Kuzey Kore de bu yardımı kesmek zorunda kaldı.
İran Rusya ile benzer durumda ama, İran’ın uluslararası toplum tarafından yalnızlaştırılmış olması iç karışıklıkta İran rejimini oldukça zora soktu.
Dış politikada yalnızlığı ve geçtiğimiz dönemde çok tartışılan Oba döneminde imzalanan ama ardından sık tartışmaya açılan nükleer silah programına dâhil uzlaşı modellide çok fazla tartışıldı.
Bu tablo içinde Rusya nın bir anlamda İran’a başvuruyor olması İran’a muhtaç olması İran adına tabi ki bir kaldıraç güç oluşturuyor. Zaten İran bu yalıtılmışlık ve uluslararası yaptırımları uzun zamandır aşmanın hesaplarını yapıyor. İran, Türkiye nin ulaştığı seviyede değil ama, onlarda kendi ulusal savunma sanayilerini belli ölçüde geliştirdi.
Hatta son dönemde Rusya nın İran dan silah talep ettiği Dronlar çok tartışılıyor oldu. Hatta, bunların isabet oranı çok çok tartışılıyor oldu.
Sahip olduğu teknolojik seviyenin aslında oldukça düşük olduğu sık sık vurgu yapılırken, iran nükleer programını el altından geliştirmeye devam ederek, bölgede güç dengesini elinde tutmaya çalışıyor.
Rusya nın Ukrayna da içine düşmüş olduğu askeri çıkmazda kendi mühimmat stoklarının da çok hızlı erimekte olduğu, İran nın teknolojik olarak ileri seviyede olmadığı ama tedarik edebileceği silah sistemlerine Rusya ihtiyaç duymakta olduğunu unutmamak gerekir.
Çin daha mesafeli duruyor bu konuda, Askeri anlamda Ukrayna’da başarısız olması çok zaman kayıp etmesi, amaçlarına ulaşamaması ve batı dünyasından giderek artan sertlikteki etkilerle karşı karşıya kalması nedeniyle Çin Rusya ile çok fazla aynı karede görünmek istemiyor. Rus ekonomisinin henüz çökme alametlerini göstermemesi Rusya nın Dış ticaretinde önemli rezervlerinin bulunmasından kaynaklanıyor.
Bakınız: İran nın nükleer programına Rusya da karşı ama, ilerleyen dönemde Rusya nın özelikle dış politika opsiyonlarının oldukça daralması beraberinde ne getirir bunu değerlendirmek çok zor. Kaldı ki, Suriye iç savaşı özelinde, Rusya ve İran, uyuşamıyor olsa, aynı tarafta saf tutukları bir tablo söz konusu.
Rus, Ukrayna savaşı özelinde İsrail, Rusya yı çok fazla elite etmemeye ve Rusya yı net bir şekilde karşısına almamayı özen gösterdi.,. Ama İran’ın Rusya ile giderek yakınlaşması Rusya nın bu noktada İsraillin çıkarlarına aleyhte olacak şekilde İran’a daha geniş bir saha açması destek vermesi, Ortadoğu’da da Suriye özelinde yeni sıkıntılar çıkarabilir.
Ezcümle: Türkiye bölgesinde güç olmaya devam ederken, rakiplerinin özellikle savunma sanayi konusunda, Türkiye ile yeni askeri sözleşmeler yapmaya kendini zorlayacak olması hem ABD yi hem İsrail ve İngiltere’yi son derece rahatsız edecek.
Selam Dua ve bilgi ile kalın.